Viktig med regelmessig tannlegeundersøkelse

Det anbefales at du undersøker tenner og munnhule hos tannlege eller tannpleier regelmessig. Hvor ofte som er nødvendig varierer fra person til person, men de aller fleste bør foreta en årlig tannlegeundersøkelse.

 

Hva er en tannlegeundersøkelse?

Ved en undersøkelse vil det bli foretatt en grundig kontroll av tenner og tannkjøtt. Tungen, munnhulens slimhinner, samt kjeveledd og tyggemuskler undersøkes også. Slik kan tannlegene hos Sandefjord Tannhelsesenter kartlegge hvilke behandlingsbehov du har, og deretter lage en behandlingsplan for deg. Husk at en klinisk undersøkelse ikke er nok til å avdekke alle typer sykdom i munnhulen.

 

Hva brukes røntgenbilder til?

Tannlegen din vurderer behovet for røntgenbilder. Disse brukes til å diagnostisere sykdommer i de deler av tennene som ikke er synlige i munnen – i tillegg til at det kan avdekke patologi i kjevene. Røntgenbilder tatt over flere år kan sammenlignes; på denne måten kan tannlegen din vurdere hvorvidt en tilstand har utviklet seg eller ikke.

Ved en tannlegeundersøkelse kan røntgen avdekke fremtidige plager i god tid slik at vi får behandlet og iverksatt nødvendige tiltak før det blir et problem.Det finnes forskjellige former for røntgenbilder. Ved en regelmessig tannlegeundersøkelse er det vanligvis såkalte bitewings som benyttes. Bitewings gir tannlegen informasjon om blant annet hull i tennene, begynnende hull og kvaliteten til gamle fyllinger. De kan også si noe om tennenes feste og avdekke tegn til periodontitt. Ved behov kan bitewing-bildene suppleres med små bilder av avgrensede områder, som for eksempel bilder av tannrøtter.

Panoramarøntgen (OPG) er en type oversiktsbilde som kan benyttes der behandlingsbehovet er stort. Det kan være en fordel med OPG ved planlegging av behandling med implantat, eller dersom visdomstenner skal opereres ut. Panoramabilder er som regel ikke like detaljert som de vanlige røntgenbildene. I enkelte tilfeller kan det derfor være nødvendig å supplere med slike.

Bør jeg være bekymret for stråling ved røntgen?

Nei, det behøver du ikke. Mengden med stråling som du blir utsatt for ved røntgen – både vanlig røntgen og panoramarøntgen – er svært liten med dagens teknologi. Det anses derfor ikke som noen helserisiko å ta røntgenbilder – heller ikke for små barn eller gravide. Det er selvsagt helt frivillig å ta røntgenbilder hos tannlegen. Husk likevel at hvis du velger å la være, så kan resultatet bli at tannlegen ikke kan foreta en god nok undersøkelse av tennene.

 

Fjerning av tannstein, puss og polering

Vi benytter også maskiner for å fjerne misfargning på tennene.Etter en tannlegeundersøkelse er det vanlig at tannlegen eller tannpleieren fjerner tannstein og misfarging fra tennene. Tannsten består for det meste av kalkstoffer fra spyttet, som avleires og legger seg på tannflaten som et hardt belegg. Det sitter så godt fast at det er nærmest umulig å fjerne på egenhånd med tannbørste. Mye av det vi inntar i det daglige kan misfarge tennene. Dette gjelder for eksempel kaffe, te, røyk, snus og rødvin. Slike misfarg­inger legger seg som et mørkt belegg på tennenes overflate og kan være vanskelige å fjerne selv.

 

Ofte kan vi fjerne tannstein med håndholdte instrumenter.Tannlegen eller tannpleieren har muligheten til å fjerne både tannsten og overfladisk misfarge ved å rense, pusse og polere tennene. Tannsten fjernes enten med maskin eller ved å skrape den bort med håndinstrumenter. Misfarginger kan poleres bort med en spesiell pussepasta som inneholder ekstra slipemiddel. Alternativt går det an å benytte saltblåsing for å fjerne misfargingene.

 

Klinisk bildegalleri

Tannlegen undersøker hver enkelt tann etter hull og skader.

Tannlegen undersøker hver enkelt tann etter hull og skader.

Tannkjøttet og tennenes benfeste blir vurdert.

Tannkjøttet og tennenes benfeste blir vurdert.

Tunge og slimhinner kontrolleres for å konstatere at alt er normalt.

Tunge og slimhinner kontrolleres for å konstatere at alt er normalt.

Kjeveledd og tyggemuskulatur kontrolleres også. Dette er spesielt viktig dersom pasienten er plaget med tanngnissing og spenningshodepine.

Kjeveledd og tyggemuskulatur kontrolleres også. Dette er spesielt viktig dersom pasienten er plaget med tanngnissing og spenningshodepine.

Røntgenbilder viser blant annet begynnende hull, behandlingskrevende hull, gamle fyllinger og tennenes benfeste.

Røntgenbilder viser blant annet begynnende hull, behandlingskrevende hull, gamle fyllinger og tennenes benfeste.

Video