Implantatforankret helprotese

Hva er implantatforankret helprotese?

Tannimplantater brukes til erstatning av manglende tenner. Hvis alle tennene i underkjeven mangler, er det mulig å operere inn to implantater som fungerer som fester for en helprotese. Dette er en omfattende prosess som krever grundige forundersøkelser og nøye planlegging.

Sandefjord Tannhelsesenter tilbyr sikker og trygg implantatbehandling med god prognose.

 

Tannløs underkjeve – behandlingen trinn for trinn

 

 

1.) Innsetting av 2 implantater (fig. I-II). Operasjonen utføres under lokalbedøvelse. Etter inngrepet vil man motta mer utfyllende informasjon. Slik vet man hvordan man skal forholde seg i tiden etter operasjonen (fig. I-II).

 

2.) Tilhelingsperiode. Det tar vanligvis 8-12 uker før implantatene har festet seg.

 

3.) Montering av locatorfester. Locatorfestene monteres som en forlengelse av implantatene og fungerer som trykk-knappfester til protesen.

 

4.) Fremstilling og montering av protesen (fig.III-IV). I enkelte tilfeller kan din eksisterende protese tilpasses til locatorfestene. Dersom dette ikke er mulig, må det lages helt ny protese. Den ferdige protesen vil kunne «klikkes» ned på festene og sitter derfor mye mer stabilt enn en vanlig helprotese.

 

Hva koster implantatforankret helprotese?

Implantatbehandling er normalt en kostbar behandling. I mange tilfeller vil denne behandlingen utføres med støtte fra HELFO. Dette betyr at du som pasient må betale egenandel selv. Lurer du på hvorvidt du har rett på støtte fra HELFO? Ta kontakt med din spesialist hos Sandefjord Tannhelsesenter.

 

Hvem kan få implantatforankret helprotese?

De aller fleste kan få satt inn implantatforankret helprotese – høy alder er i seg selv ingen hindring. Det er likevel nødvendig med en grundig forundersøkelse, blant annet røntgen, før behandlingen starter. Munnhulen må også være fri for infeksjoner og periodontitt. Storrøykere bør ikke få implantatbehandling.

Er det ikke nok gjenværende kjeveben til å sette implantat? Da finnes det metoder for å bygge opp kjeven. En slik løsning vil forlenge behandlingstiden med 4-6 måneder.

 

Hva må du vite etter implantatbehandling? 

 

  • Den første tiden etter innsetting av implantatet vil man kunne oppleve en viss hevelse og blåmerker i ansiktet. Nummenhet i operasjonsområdet kan også forekomme, men dette er med svært få unntak forbigående.

 

  • En sjelden gang kan man oppleve at et eller flere implantater ikke fester seg i kjeven, selv etter tilhelingsperioden på 8-12 uker.

 

  • Enkelte er disponert for å få tannløsningssykdom (periodontitt) som får tennene til å løsne. Nedbrytning av kjeveben kan også forekomme rundt innsatte implantater og kalles da peri-implantitt. Dette kan ofte behandles, men i verste fall må implantatet fjernes. Det er derfor minst like viktig å være nøye med renhold av implantatarbeidet som med egne tenner.

 

  • Protesen vil utsettes daglig for mekanisk påvirkning og vil etter hvert vil bli slitt i større eller mindre grad. Den vil også kunne utsettes for skader, f.eks. brudd, på samme måte som naturlige tenner. Det er derfor viktig å være klar over at det i fremtiden vil påløpe behov for- og kostnader til vedlikehold på samme måte som for naturlige tenner.

 

Hvordan få best prognose etter implantatbehandling?

  • Ha munnhulen fri for infeksjoner og periodontitt før behandlingen starter
  • Ikke røyke
  • Holde grundig rent rundt implantatene. Husk at kravet til munnhygiene og regelmessig kontroll hos tannlege er de samme som for naturlige tenner

Les mer om hva du bør vite etter implantatbehandling.

 

Klinisk bildegalleri

Bildet viser en tannløs underkjeve. Kjevekammen er tynn og gir lite retensjon og stabilitet for en helprotese.

Bildet viser en tannløs underkjeve. Kjevekammen er tynn og gir lite retensjon og stabilitet for en helprotese.

Det er operert inn 2 fiksturer med tilhørende locatorfester. Disse festene vil fungere som retensjon for helprotesen.

Det er operert inn 2 fiksturer med tilhørende locatorfester. Disse festene vil fungere som retensjon for helprotesen.

Bildet viser protesen på plass i munnen. Festene gir et lite «klikk» når protesen settes på plass. En slik løsning vil fungere mye bedre enn en helprotese både med hensyn til snakking og spising.

Bildet viser protesen på plass i munnen. Festene gir et lite «klikk» når protesen settes på plass. En slik løsning vil fungere mye bedre enn en helprotese både med hensyn til snakking og spising.