Implantatforankret bro / protese

Hva er en implantatforankret bro?

Tannimplantater brukes til erstatning av manglende tenner. Hvis alle tennene i en kjeve mangler, er det mulig å operere inn flere implantater og lage en implantatbro/protese.

Sandefjord Tannhelsesenter tilbyr sikker og trygg implantatbehandling med god prognose og holdbarhet.

Implantat for å erstatte alle tennene i en kjeve: 

 

1.) Innsetting av implantater (fig. I-II). Operasjonen utføres under lokalbedøvelse. Etter inngrepet vil du motta mer utfyllende informasjon, slik at du vet man hvordan du skal forholde deg i tiden etter operasjonen.

 

2.) Tilhelingsperiode. Det tar vanligvis 8-12 uker før implantatene kan belastes. Tilhelingsperioden er normalt kortere i underkjeven enn i overkjeven.

 

3.) Montering av distanser. Distansene monteres som en forlengelse av implantatene og skal fungere som fester for broen/protesen.

 

4.) Fremstilling og montering av broen (fig III-IV). Det er en tanntekniker som lager selve broen / protesen. Broen eller protesen blir festet med små skruer, slik at den senere kan tas av ved behov. Dette krever vanligvis 2 eller flere tannlegebesøk.

 

Hva koster implantatforankret bro?

Implantatbehandling er omfattende og kostbar behandling. Prisen avhenger av antall implantater som behøves og hvor mange tenner som skal erstattes. Ta kontakt med Sandefjord Tannhelsesenter for et kostnadsoverslag før behandlingen starter.

 

Hvem kan få implantatforankret bro?

De fleste pasienter kan få implantatforankret bro – alder er i seg selv ingen direkte hindring. Vi anbefaler likevel at du foretar en grundig forundersøkelse før behandlingen settes i gang, med blant annet røntgenbilder. Husk at munnhulen må være fri for infeksjoner og periodontitt. Storrøykere bør heller ikke få implantater.

Hvis det ikke er nok gjenværende kjeveben til å sette inn implantater, finnes det metoder for å gjenoppbygge kjevestrukturen. Dette vil forlenge behandlingstiden med 4-6  måneder. Denne behandlingen passer ikke for alle pasienter, det er derfor viktig at hver enkelt pasient blir vurdert individuelt. Ta kontakt med Sandefjord Tannhelse, hvis du lurer på om implantatforankret bro passer for deg.

 

Viktig informasjon etter implantatbehandling:

  • Den første tiden etter innsetting av implantatet vil du kunne oppleve en viss hevelse og blåmerker i ansiktet. Nummenhet i operasjonsområdet kan også forekomme, men dette er med svært få unntak forbigående.

 

  • En sjelden gang kan du oppleve at et eller flere implantater ikke fester seg i kjeven, selv etter tilhelingsperioden på 8-12 uker.

 

  • Enkelte er disponert for å få tannløsningssykdom (periodontitt) som får tennene til å løsne. Nedbrytning av kjeveben kan også forekomme rundt innsatte implantater og kalles da peri-implantitt. Dette kan behandles, men i verste fall må implantatet fjernes. Det er derfor viktig å være minst like nøye med renhold av implantatarbeidet som med egne tenner.

 

  • En tannerstatning festet til implantater fungerer for de fleste pasienter som egne tenner, og den synlige delen av erstatningen ser ut som naturlige tenner. Et tannimplantat har likevel ikke samme form som en tannrot, og det kan det være vanskelig å gi overgangen mellom implantat og krone et naturlig utseende.

 

  • Tannerstatningen utsettes daglig for mekanisk påvirkning og vil etter hvert vil bli slitt i større eller mindre grad. Den vil også kunne utsettes for skader, for eksempel brudd, på samme måte som naturlige tenner. Det er derfor viktig å være klar over at det i fremtiden vil påløpe behov for- og kostnader til vedlikehold på samme måte som for naturlige tenner.

Hvordan få best mulig prognose etter implantatbehandling?

  • Ha munnhulen fri for infeksjoner og periodontitt før behandlingen starter
  • Ikke røyke
  • Holde grundig rent rundt implantatene. Husk at kravet til munnhygiene og regelmessig kontroll hos tannlege er de samme som for naturlige tenner

 

Klinisk bildegalleri

Bildet viser tannløs overkjeve. For å få en fast tannerstatning er det operert inn 5 fiksturer. Bildet er tatt etter tilheling og det er klart for videre behandling.

Bildet viser tannløs overkjeve. For å få en fast tannerstatning er det operert inn 5 fiksturer. Bildet er tatt etter tilheling og det er klart for videre behandling.

Broen er nå skrudd fast til implantatene i munnen. Vi ser at det er gjort plass for at interdentalbørster kan komme til for renhold mellom broleddene.

Broen er nå skrudd fast til implantatene i munnen. Vi ser at det er gjort plass for at interdentalbørster kan komme til for renhold mellom broleddene.

Et OPG-røntgen viser hvordan implantatene står i kjeven.

Et OPG-røntgen viser hvordan implantatene står i kjeven.